Om en branschorganisation för utbildare i språk
En aktiv branschorganisation för utbildningsföretag inom språkområdet har funnits i Sverige sedan 1983. Organisationen är rikstäckande.
ASR, Auktoriserade Språkutbildares Riksorganisation är Sveriges enda branschorganisation för utförare av kvalitativ företagsanpassad språkutbildning. Lärare och språkkonsulter som arbetar i ASRs medlemsorganisationer har såväl specialistkunskaper som god pedagogisk bakgrund. ASR verkar för ökad kvalitet inom språkutbildningen samt för att föra fram språkfrågornas betydelse i ett globalt arbetsliv.
Kollegor och konkurrenter
ASR är ett lysande exempel på att konkurrenter tillsammans kan driva utveckling och kvalitetsarbete. Föreningen grundades 1983 av ett antal entusiaster som ansåg att en branschorganisation behövdes för att samla erfarenhet, marknadskunskap och fakta bl a i form av statistik. Man kontaktade kollegor inom området och blev 7 stycken organisationer, som startade SFS – Sveriges Förenade Språkutbildare, som föreningen hette från början. Den fick senare namnet ASR – Auktoriserade Språkutbildares Riksorganisation.
En branschorganisation behövs får att främja
- kvalitet i språkutbildningar mot företag och organisationer
- trygghet och stabilitet för kund
- branschreglerande klausuler
- benchmarketing och umgänge med kollegor och konkurrenter
- att branschen drivs framåt
- varumärket som garant för kvalitet för kunder
Alla ASRs medlemmar garanterar att:
- språkutbildning av hög kvalitet
- erfarna och kompetenta lärare
- en väl fungerande organisation
- god personalpolitik
- seriös produktinformation
- miljömedvetenhet
- god etik och moral
Samtliga medlemsföretag i ASR har lång erfarenhet av språkutbildning inom näringsliv och offentlig förvaltning, hög kvalitet, professionella lärare och en fungerande organisation. Detta innebär trygghet för köparen.
Medlemskap sker genom inval efter att representanter för ASR gjort företagsbesök och gått igenom t ex årsredovisningar och anställningsvillkor för både lärare och administrativ personal. Detta för att garantera att medlemsföretaget har god pedagogik och sköter sina ekonomiska åtaganden utan anmärkning.Medlemsföretagen träffas på föreningsmöten och årsmöte. Styrelsen har förutom styrelsemöten även arbetsmöten för att driva utvecklingen framåt.
Kvalitetssäkring
En grundsten i branschorganisationen är kvalitetsaspekten. Medlemmarna revideraskontinuerlig enligt kvalitetsdokumentet Q3000 av en extern kvalitetsrevisor.
1997 startade arbetet med att ta fram ett kvalitetsdokument. Man arbetade med detta i en speciell utvecklingsgrupp och skapade ett kvalitetsmätningssystem, baserat på relevanta kriterier för kvalitetsarbete inom språkutbildning främst EAQUALS (The EUROPEAN ASSOCIATION for QUALITY LANGUAGE SERVICES) och dess PAN-EUROPEAN INSPECTION SCHEME FOR FOREIGN LANGUAGES. Arbetet pågick under 2 år, då dokumentet anpassades till svenska förhållanden.
Q 3000, omfattar en detaljerad beskrivning av marknadens relevanta kvalitetskrav inom yrkesinriktad språkutbildning för näringsliv och offentlig förvaltning. Här redovisas krav på undervisningsmetoder, personal, lärare och administration, marknadsföring och produktinformation, etik och moral samt miljömedvetenhet.
Guide för köpare av språkutbildning
ASR vill skapa trygghet för kunden och har därför tagit fram en guide som ska underlätta vid köp av språkutbildning. Vad bör man tänka på när man köper en språkutbildning? Det är viktigt att köparen förbereder upphandlingen med relevanta frågor om hur företaget ser ut, hur länge det har funnits, om det finns anställda, hur ekonomin fungerar osv. Det är också viktigt att ta reda på om språkföretaget verkligen kan leverera det som önskas.
ASR har gjort en sammanställning över de frågor man som upphandlare bör ställa till språkföretaget. Se www.asrsprakutbildning.se/kopasprakutbildning/.
Marknadskommunikation
Sedan 2011 arbetar ASR med utökad marknadskommunikation och markandsbevakning via bl a sociala medier som hemsida, Facebook och Twitter tillsammans med en kommunikatör.
Aktuell debatt
ASR deltar aktivt i debatten rörande utbildning och frågor relevanta för språkområdet. Debattartiklar och intervjuer publiceras på hemsidan. Samtliga medlemmar har via kommunikatören möjlighet att delta.
En branschorganisation för språkutbildare behövs idag likaväl som då föreningen grundades 1983, för att arbeta tillsammans mot gemensamma mål och för att få en större tyngd på marknaden.