ASR har talat med Ylva Jonsson
Sjukgymnast och folkhälsovetare
Ylva arbetar som sjukgymnast på Stockholms Äldreboende AB, ett vård- och omsorgsboende. Ylva arbetar även med olika projekt med inriktning mot hälsofrämjande åtgärder för äldre och är delaktig i verksamhetens kvalitetsarbete. ASR har diskuterat äldres rätt att kunna kommunicera obehindrat med ett äldreboendes personal– på svenska eller på det egna modersmålet. Detta är en viktig del i den kvalitet som Stockholms Äldreboende AB erbjuder.
Stockholms Äldreboende AB har vunnit Stockholms stads kvalitetspris 2011. Man arbetar utifrån en klart definierad värdegrund och verksamhetsidé. En av hörnstenarna i verksamhetens strategi är att validera och kompetensutveckla alla medarbetare enligt Kravmärkt Yrkesroll. Inom Kravmärkt Yrkesroll arbetar man med en metod för att värdera, erkänna och kvalitetssäkra utbildningar, som sker utanför den formella skolan.
Medarbetarna valideras inom olika områden, som är viktiga för verksamhetens kvalitet och de boendes vård och trivsel. Efter en validering erbjuds, i de fall där det behövs, utbildningar i t ex svenska, måltidssituationen, dokumentation, läkemedelshantering osv. Lärandeplaner upprättas för de kompetensområden, där utveckling behövs. De upprättas i samarbete mellan medarbetare, en kompetensstödjare och en kompetenshandläggare.
Ylva poängterar att språket är av stor betydelse i kommunikationen med de boende, i kontakten med anhöriga och i den dokumentation, som sköts av omvårdnadspersonalen och som ska ske enligt Socialtjänstlagen. Det stärker en person i yrkesrollen att kunna uttrycka sig bra i den skriftliga dokumentationen. Korrektheten är av yttersta vikt för vård och omsorg.
Det är en trygghet för de boende, när man förstår och blir förstådd. Det är både en kompetenshöjande och självförtroendehöjande insats för medarbetarna. Man stärks i sin yrkesroll, vågar mer och kan bidra till hög kvalitet i verksamheten.
Vi frågar Ylva på vems initiativ språkutbildningen sker. Det är arbetsgivaren som tar initiativ efter det att behovet av utbildning blivit tydligt, t ex i samband med dokumentation, validering eller avtalsuppföljning.
Även kunskaper i främmande språk blir alltmer viktigt inom äldreomsorgen. Äldre personer med andra modersmål glömmer ofta sina kunskaper i svenska och blir vilsna om de inte kan kommunicera med de personer de kommer i kontakt med inom vård och omsorg. Här finns naturligtvis möjligheter att utnyttja medarbetarnas modersmålskunskaper.
Ylva poängterar hur mycket det betyder för både personal och boende att man hela tiden arbetar med kvalitet och kvalitetshöjande insatser utifrån värdegrund och verksamhetsidé.
ASR ser med tillfredsställelse att språkkunskaper är en viktig del i ett äldreboendes kvalitetsarbete.
ASR tackar för ett intressant samtal.